Myamyn Street Residence, Melbourne (Australia)

 

Myamyn street residence, Melbourne, Victoria (Australia) 

The Myamyn house has two faces: on the street side it is a Victorian house built in 1880 that is perfectly integrated into this late 19th-century residential neighbourhood in the Melbourne suburbs. 

 

 

 

 

 

Architect: Nicholas Murray Architects, Contractor: Advanced Metal Cladding 
Technique: VMZINC®  Standing seam, Surface aspect: ANTHRA-ZINC®

 

On the garden side, it is a highly contemporary house featuring all the codes of modernist architecture: continuity between the interior and the garden, a glass wall alternating with opaque volumes that are aerated like sculptures. Although hidden from passers-by, this modern universe is apparent to anyone crossing the threshold to enter the historic walls. When architect Nicholas Murray - who designed this house for his own family - bought the plot, all that was on it was a building in a very bad state of repair, with practically just the walls standing. This core was renovated and extended with a construction featuring small courtyards to provide light and ventilation. A small ornamental pool located in one of these recreates a miniature pond landscape outside the living room.

 

 

In this case, as the client was also the designer, the choice of a modern expression was uncontested! The chief Historic Monuments architect approved the project with its strong zinc component – or thanks to it! Although the house combines several materials – stone, cement panel, zinc – the dominant element is without doubt metal. The sombre colour of the dark grey zinc creates a  counterpoint to the existing building. Having already used zinc in several projects, Nicholas Murray knew the material well. Here he chose to use ANTHRA-ZINC® using a layout plan alternating vertical and inclined standing seam. Even though it is actually regular,  the design seems arbitrary. It heightens the appearance of shadows throughout the day, says Murray. The oblique joints also respond  to the opening of the suspended metal volume, triangulated to direct the gaze towards a Ginkgo in the garden…